Szkoła 

od 15.05.2023 r. do 19.05.2023 r.

Dzień tygodnia

Obiad

Poniedziałek

I danie: Krupnik zabielany [wywar rosołowy [kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka, śmietana, natka pietruszki, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Ryż z truskawkami (ryż biały, truskawki )

Gramatura: 180g

Kompot owocowy

Suma: 813 kcal

Wtorek

 

I danie: Koperkowa z lanym ciastem [wywar (marchewka, pietruszka, seler, por), koperek, ciasto (jajka, mąka pszenna), przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Łazanki z kapustą (makaron pszenny, kapusta biała, przyprawy)

Gramatura: 180g

Kompot owocowy

Suma: 626 kcal

Środa

 

I danie: Kalafiorowa z makaronem [wywar (marchewka, pietruszka, seler), brukselka, kalafior, fasolka szparagowa, makaron pszenny, cebula, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Kotlet mielony z ziemniakami i marchewką (mięso wp, ziemniaki, masło, przyprawy, marchewka)

Gramatura: 260g

Kompot owocowy

Suma: 962 kcal

Czwartek

 

I danie: Ziemniaczana  [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy) śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: pieczeń drobiowa z kaszą i kapustą białą (filet drobiowy, przyprawy, kasza jęczmienna, kapusta biała, majonez, mąka pszenna)

Gramatura: 260g

Kompot owocowy

Suma: 887 kcal

Piątek

I danie: ogórkowa z ryżem [mięso wieprzowe, śmietana, cebula, marchewka, ogórki   pietruszka, seler korzeniowy, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Jajko w sosie koperkowym, ziemianki, sałata (jajko, mąka pszenna, koperek, śmietana, sałata lodowa) 

Gramatura: 240g

Kompot owocowy

Suma: 754 kcal


Przedszkole 

od 15.05.2023 r. do 19.05.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Podsumowanie

Poniedziałek

 

Chleb pszenno-żytni, masło, parówka drobiowa, ketchup

Herbata z cytryną i cukrem

Owoc

I danie: Krupnik zabielany [wywar rosołowy [kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka, śmietana, natka pietruszki, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Ryż z truskawkami (ryż biały, truskawki)

Gramatura: 180g

Kompot owocowy

Knapka z dżemem (chleb pszenny, dżem owocowy, masło)

 

 

Śniadanie: 360 kcal

Obiad: 479 kcal

Podwieczorek: 248 kcal

Suma: 1087 kcal

Wtorek

Płatki z mlekiem [mleko, płatki kukurydziane], chleb pszenno-żytni, masło

Owoc

I danie: Koperkowa z lanym ciastem [wywar (marchewka, pietruszka, seler, por), koperek, ciasto (jajka, mąka pszenna), przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Łazanki z kapustą (makaron pszenny, kapusta biała, przyprawy)

Gramatura: 180g

Kompot owocowy

Chleb pszenno-żytni, masło, kiełbasa krakowska drobiowa, sałata lodowa

Herbata z cytryną

 

Śniadanie: 348 kcal

Obiad: 431 kcal

Podwieczorek: 236 kcal

Suma: 1015 kcal

Środa

Bułka pszenna, masło, nutella  (mleko, orzechy laskowe, soja)

Mleko

Owoc

I danie: Kalafiorowa z makaronem [wywar (marchewka, pietruszka, seler), brukselka, kalafior, fasolka szparagowa, makaron pszenny, cebula, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Kotlet mielony z ziemniakami i marchewką (mięso wp, ziemniaki, masło, przyprawy, marchewka)

Gramatura: 260g

Kompot owocowy

Mix owoców (owoce sezonowe)

Śniadanie: 367 kcal

Obiad: 516 kcal

Podwieczorek: 186 kcal

Suma: 1069 kcal

Czwartek

Tosty  z szynką

(masło, ser żółty, chleb pszenny)

 

 

Herbata z cytryną

Owoc

I danie: Ziemniaczana  [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy) śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: pieczeń drobiowa z kaszą i kapustą białą (filet drobiowy, przyprawy, kasza jęczmienna, kapusta biała, majonez, mąka pszenna)

Gramatura: 260g

Kompot owocowy

Jogurt owocowy

 

Drożdżówka

 

Śniadanie: 285 kcal

Obiad: 555 kcal

Podwieczorek: 222 kcal

Suma: 1062 kcal

Piątek

Kanapka z twarogiem, ogórek

chleb pszenno-żytni, masło

Owoc

 

I danie: ogórkowa z ryżem [mięso wieprzowe, śmietana, cebula, marchewka, ogórki   pietruszka, seler korzeniowy, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Jajko w sosie koperkowym, ziemianki, sałata (jajko, mąka pszenna, koperek, śmietana, sałata lodowa) 

Gramatura: 240g

Kompot owocowy

Chleb pszenno-żytni , masło, pasta z tuńczyka  [twaróg, tuńczyk, jogurt naturalny]

Herbata z cytryną

 

Śniadanie: 387 kcal

Obiad: 420 kcal

Podwieczorek: 199 kcal

Suma: 1006 kcal